Gebakfiets
  • De Gebakfiets
  • Tijd voor Thee en Taart
  • Bakkie doen
  • Contact en bestellen
  • Bak blik
  • Blog

gebakfiets Blog
We schrijven graag over onze Gebakfiets, de recepten en nieuwtjes. Veel plezier met het lezen van ons blog!

Recept: Lavendelkoekjes

8/27/2016

2 Reacties

 
Lavendel is erg lekker, wanneer je er thee van maakt. Maar wist je, dat je er ook mee kunt bakken? Bijvoorbeeld in een cake, of gecombineerd met chocolade. 
​

Wij maakten, in opdracht voor een erg leuke klus, lavendelkoekjes. Het thema van deze opdracht was 'Frans marktplein'. Dus daar hoort natuurlijk iets met lavendel bij! 
 
Foto
We probeerden verschillende koekjesrecepten uit: een zandkoekjesversie, een havermoutversie.... We wilden graag kruidig en zoet, maar niet té! Lavendelig, maar weer niet té. Na flink proeven, proberen en verfijnen, kwamen we tot onderstaand recept. Je keuken gaat er heerlijk van ruiken.
​De koekjes hebben precies de goede bite en knapperigheid. Makkelijk te maken zijn ze ook nog!
Dus hup, aan de Franse slag! 
​

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor ongeveer 20 koekjes:
  • 180 gr (tarwe) bloem.
  • 25 gram havermout.
  • 30 gram speltmeel.
  • 175 gr zachte roomboter (ongezouten). Niet gesmolten, niet keihard, gewoon even een uurtje vooraf uit de koelkast plukken. Natuurlijk kun je ook kokosolie gebruiken. 
  • 80 gr rietsuiker (of iets suikerigs, zoals kokosbloesemsuiker of oerzoet).
  • 2 eetlepels kokosrasp.
  • Snuf zout (liefst met grove korrels).
  • Kneepje citroensap.
  • 2 a 3 el fijngehakte (verse- of gedroogde) lavendelbloemetjes (afhankelijk van hoe kruidig je de koekjes wilt maken. Lavendel heeft een duidelijke smaak!).
Foto
Foto

​Hoe maak je de koekjes?
  1. Meng de boter met de fijngehakte bloemetjes. Zo komt de smaak het beste vrij. 
  2. Gooi de rest van de ingrediënten erbij  en kneed alles tot soepel deeg. Niet te lang kneden! Dan wordt het een zachte, slappe bende. 
  3. Zet het deeg een half uur, afgedekt, in de koelkast. 
  4. Verwarm de oven voor, op 160 graden. Leg twee bakplaten met bakpapier klaar. 
  5. Kneed het deeg opnieuw door en vorm er koekjes van. Gewoon platte rondjes, bloemetjes, wat jij wilt. Franse slag, weet je nog? Niet te dun of te dik. Ze rijzen in de oven nog een beetje, dus leg ze goed verspreid op de bakplaten met bakpapier. 
  6. Bak de koekjes ongeveer 18-20 min op 160 graden. Ze zijn klaar, als ze nét een beetje bruin beginnen te kleuren. 
  7. Haal de koekjes uit de oven, en laat ze op de plaat goed afkoelen. Eenmaal koud, zijn ze stevig en kun je ze prima bewaren. Als ze de koekjestrommel halen, tenminste. ;-) 
 
2 Reacties

Frisse Citroenmelisse

8/2/2016

0 Reacties

 
Foto
​​




















​De naam zegt het al: citroenmelisse smaakt en ruikt naar... juist!
​
Net zoals munt, is dit kruid heel zacht en toegankelijk van smaak. Niet te pittig, niet te heftig, makkelijk te combineren. Heerlijk om er een glas kruidenthee van te zetten.  ​


Het heeft meer gelijkenissen met munt: ook citroenmelisse kun je heel makkelijk kweken en in je tuin zetten. Het vermeerdert zich ontzettend snel: een echte woekeraar is het. Bijen zijn er trouwens dol op. Qua uiterlijk heeft het ook wel wat weg van munt, alleen zijn de blaadjes iets minder spits en wat zachter groen.

​Het verschil met munt is wel meteen duidelijk wanneer je het ruikt: een kruidige, frisse citroengeur. En zo fris smaakt het ook in je thee. Het is lekker, om gewoon een aantal takjes in een glas heet water te doen. Wat honing erbij eventueel. Maar er zijn nog meer manieren om melisse te combineren. Wat dacht je van... 
  • citroenmelisse en munt samen: heel fris en zacht.
  • gember met citroenmelisse: lekker citroenig met een beetje pit.
  • lavendel met citroenmelisse: rustgevend en ruikt heerlijk.
  • aardbei met citroenmelisse: zomers en fruitig!
    ​
Foto

​


Maar niet alleen in je thee is citroenmelisse lekker: zo maakten we laatst een rabarber-aardbeiencake, met bovenop wat fijngesnipperde blaadjes.

En natuurlijk heeft elk kruid zijn eigen werking, dus ook melisse. Maar eigenlijk heeft dit kruid niet zulke duidelijke, of spannende eigenschappen. Het is heel mild: licht rustgevend, kalmeert bij spanning of zenuwen en helpt je spijsvertering.
Maar toch, als je even verder Googelt, vind je meer prachtige info: vroeger werd dit kruid 'trooster' genoemd. Of gebruikt voor liefdesdrankjes. Het had de naam 'levenselixer'. En als je het elke ochtend drinkt: 'maakt het iemand jonger, het versterkt het denkvermogen en vrolijkt een smachtende aard op.'
 
Prima, wij weten genoeg: munt, move over.

Melisse is the new munt! ​
0 Reacties

    Archieven

    Augustus 2016
    Juli 2016
    Juni 2016

    Categorieën

    Alles

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.